Забележете, не казвам “които обичат Майкъл.” Това е ясно, че го можем и чувстваме всички, нали заради любовта си към него сме тук.
Но пука ли ви за Майкъл?
Извън песните, нежният глас, шеметните турнета, горещите танци, виртуозните клипове, игривите къдрици и черните очи, пука ли ви?
Навярно помислихте, че ще говоря за процеса. Не познахте.
Да ми пука за процеса означава да ми пука за Мъри и компания. Означава да мисля какво правят те, как живеят, какво ядат, как спят и дали спят вечер, спокойна ли е съвестта им, къде ходят на балнеолечение или къде карат лятната си ваканция. Мерси. Имам достатъчно други разнообразни и понякога и разнопосочни движения на мисълта с различен вектор.
И изобщо тук няма и не искам да говоря за процеси и наказания. Имат достатъчно отделено място. Няма да говоря и за клиповете, песните, снимките, сълзите и, простете, сополите. На тях също е посветено подобаващо време и енергия.
Пука ли ви за идеите на Майкъл?
Болящата истина я знаем и без това премного добре. Тя се събужда в нас и заспива в нас всеки ден през последните повече от девет месеца. Понякога е остра и реже като трион, понякога е тъпа и глуха, като удари на буци пръст по ковчег. Понякога е безмълвна и няма, понякога вие и крещи. Но винаги е там. На онова специално място в сърцето и в онзи нерадостен ъгъл в ума. Няма да я премахнем от там. Пък и не е нужно.
Казват, че човек продължава да живее с идеите си завинаги, докато физическото тяло разполага само с един ограничен отрязък от време тук, на Земята. И именно идеите остават.
Колко идеи ни остави Майкъл?
Колко идеи ни завеща?
Да, Децата. Да, Природата. Да, Любовта към човека до теб. Към непознатия човек дори. Да, Борбата. Да, Истината.
Да, Изкуството. Да, Сътворението. Т.е. Вечността.
Колко от тях подемаме и продължаваме?
Защото, мили мои, така продължава да живее Майкъл.
Не знам кой друг може да съхрани и продължи онова, в което той вярваше, за което се бореше, което беше смисъл и цел за него, ако не ние.
От нас зависи.
Мисля си, че е време да намерим носна кърпичка. Не толкова за да си изтрием сълзите, а за да си избършем сополите. Разлика има, и то съществена. Сълзите можем да ги вложим в нещо градивно, сополите повече не са ни нужни. Или може би са нужни на онази част от нас, която не иска да се пусне от унищожителното страдание и да продължи напред. Демек, страхливата част.
Нека си оставим Страданието, и да пуснем Унищожителното страдание.
Нека да оставим на адвокати, прокурори, съдии и прочее правосъдие (мафия) да се налудува и намъдрува. Нека оставим тяхната работа на тях. Не ще можем да я свършим ние. Нека се обърнем към нашата работа. Защото има какво да се върши.
Сигурно ви звуча мъгляво и неясно, но аз още дори не съм започнала. Това е само неизбежният и необходим увод.
Отсега нататък тук ще споделям мисли, идеи, действия, постъпки, поведение – мои и на хора около мен – които са продължение на идеите на Майкъл. Няма да го правя често навярно, защото времето ми в интернет е съзнателно и умишлено ограничено, но ще го правя.
Ще се радвам да чуя и видя за какво ви е вдъхновил Майкъл, лично вас. На какво ви научи? Не, не ми повтаряйте негови мисли и не ми цитирайте негови думи. Тях ги знаем всички.
На какво ви научи Майкъл в ежедневието ви, на какво ви научи в мисленето ви, да, да, лично вас.
Частица от Майкъл има във всеки от нас. Нека да й позволим да лумне в голям огън, в пожар. Това е нашият начин, милички.
Няма да допусна той да бъде забравен.
А вие?